Programma aanbod

Koffieconcerten

Appeltaart met Bachroom - Bach en zijn Bewonderaars 

J.S. Bach, wie kent 'm niet?! Hij is misschien wel de bekendste componist aller tijden en wordt vaak als voorbeeld gebruikt bij compositielessen. Hoewel dit niet altijd zo geweest is heeft hij toch vele componisten na hem geïnspireerd. In dit concert stellen we zijn fanclub aan u voor, soms ook met een knipoog!

 

Appeltaart met Bachroom - De Evergreens

Onder het genot van een stukje appeltaart met slagroom of alleen een kopje koffie kunt u genieten van de evergreens uit de klassieke muziek. We nemen u mee van Bach, de vader van de klassieke muziek, tot Grieg, Elgar en zelfs Gershwin. 

 

Avondvullende programma's

Het verhaal van mijn oma 

Het StringWood Ensemble brengt het verhaal van de Katwijkse Annie van Leeuwen, die als kind de 2e wereldoorlog meemaakte. Haar kleindochter Denise van Leeuwen, klarinettiste van het StringWood Ensemble, zal het indrukwekkende verhaal van haar oma vertellen.

Ook op de klassieke muziek heeft de Tweede Wereldoorlog zijn sporen nagelaten. Verschillende componisten konden niet werken, omdat zij vervolgd of onderdrukt werden. In dit concert maakt het StringWood Ensemble de verbinding tussen muziek van een aantal van deze componisten en het verhaal van Annie van Leeuwen.

 

Stilte voor de storm - een muzikale zeereis

De zilte kille wind van de zee waait de zaal in; Het publiek gaat mee op zeereis. De trossen worden losgegooid, zeemansliederen gezongen.  Laat je meevoeren door de klanken van de muziek en het ritme van de ruisende golven. Het publiek vaart samen met het StringWood Ensemble de wereld rond langs exotische oorden. Onder het genot van echte taaie zeekaken kun je je laten betoveren door de muziek. 

 

Bye Bye Britain 

Tijdens een ‘special concert’ met Britse muziek zwaaien wij de Britse bevolking uit. Jammer dat ze de EU verlaten, maar gelukkig hebben we de muziek van Purcell, Elgar en Holbrooke nog!

Valentina Tóth presenteert dit programma met Britse humor en bestaande komische radiofragmenten. Ook worden er Engelse hapjes geserveerd.

 

Muziek in woorden
Het Stringwood Ensemble neemt de luisteraars mee op een muzikale reis waarbij muziek en taal elkaar aanvullen. Gedichten uit de Nederlandse literatuur verwoorden de muziek en andersom geeft de muziek de gedichten een extra dimensie. Werken van Mozart, Beethoven, Vaughan-Williams, Finzi en Piazzolla.

 

Langs de Limes

De reisorganisatie "String&Wood Reizen" neemt u mee op een all-inclusive reis langs de Limesroute. We starten in Katwijk, maar vergeet u alstublieft uw paspoort niet, want we stappen meteen op het denkbeeldige vliegtuig. Via Roemenië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland reizen we langs de Limes terug naar huis. Onderweg luisteren we naar muziek die daar is gecomponeerd en leren we beetjes over de invloed van de Romeinen in de desbetreffende gebieden. De reis is natuurlijk niet compleet zonder ansichtkaarten, schaamteloze selfie's, en een irritante reisleider. 

Klik hier voor meer informatie.

 

Ode aan Zimro

Ga mee terug in de tijd, naar het New York van 1918. Een groep Russisch/Joodse musici richtten het Zimro Ensemble op. Het ensemble, in de bijzondere bezetting van klarinet, piano en strijkers, zette aan het begin van de twintigste-eeuw vele componisten aan het werk. Prokofjev, Ran, Achron en Krejn schreven muziek voor Zimro. In 1924 was het tijd voor een nieuwe naam: het StringWood Ensemble was geboren. En daar is onze hedendaagse link. Nu 100 jaar dragen wij als musici met trots deze ensemblenaam en spelen het repertoire van toen.

Klik hier voor meer informatie.

 

Familieconcerten

Paradepaardjes

Het circus gaat op reis! De dieren uit het circus ontmoeten allerlei wezens die ze nog nooit hebben gezien, en komen op plekken waar ze nooit van hadden durven dromen. In deze muzikale kindervoorstelling duiken we in de wereld van dit reizende circus, met olifanten, schildpadden, kippen, hanen, leeuwen, kangoeroes, en wie weet nog wel meer!

Op de muziek van het Carnaval der Dieren, van Camille Saint-Saëns, zal het Stringwood Ensemble een muzikale familievoorstelling genaamd “Paradepaardjes” spelen, een concert dat gaat over een reizend circus. Pianiste en actrice Valentina Tóth schrijft speciaal voor het StringWood Ensemble deze productie, waarin de musici van het ensemble zowel muzikaal als theatraal de performance van dit stuk op zich nemen. 

Na afloop zal de ‘instrumentencarrousel’ plaatsvinden. Kinderen zullen hierin kennis maken met alle verschillende instrumenten die deze middag gehoord zijn, via een “quiz-route” door de ruimte, met kijk- en luistervragen over de instrumenten en de muziek. Wie op elke vraag een antwoord weet te geven, ontvangt een heus instrumentendiploma. 

 

Een pittig Soepje
“Op een hoge duin staat een verlaten hotel. De muren staan scheef en uit de schoorsteen kringelt rook de lucht in. Hier wonen vier vriendinnen die elk heel verschillend zijn, maar juist dat maakt hun vriendschap hecht. Ze noemen zichzelf 'de tantes van Hotel de Botel'. Wanneer een van hen besluit een soepje te maken, gaan er allemaal dingen mis. Hoe gaan de vriendinnen dit oplossen?”
 
‘Een pittig Soepje’ is een muzikaal familieconcert gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Femke Dekker, met muziek van bijvoorbeeld Bach en Grieg en spannende arrangementen.
De voorstelling is geschikt voor kinderen van 4-10 jaar. De instrumentenmarkt sluit erbij aan. Daar kunnen kinderen verschillende instrumenten uitproberen. Heb je alle instrumenten bespeeld? Dan ben jij trotse bezitter van een instrumentendiploma!

 

Het feest van het bos

peuterconcert

Geschreven voor de Rijnsburgse feestweek, kan worden aangepast aan gelegenheid

Niet alleen voor de mensen is het in Rijnsburg feestweek, ook de dieren in het bos vieren mee. Krekel gaat aan de slag voor het feest, maar al gauw komt hij erachter dat hij dit niet in z'n eentje kan. Wie komen er allemaal, is er feestversiering, is er muziek, en natuurlijk het allerbelangrijkste: is er wel taart? Gelukkig zijn elk van de vrienden van Krekel goed in iets anders, zou het samen lukken?