Ode aan Zimro

Ga mee terug in de tijd, naar het New York van 1918. Een groep Russisch/Joodse musici richtten het Zimro Ensemble op. Het ensemble, in de bijzondere bezetting van klarinet, piano en strijkers, zette aan het begin van de twintigste-eeuw vele componisten aan het werk. Prokofjev, Ran, Achron en Krejn schreven muziek voor Zimro. In 1924 was het tijd voor een nieuwe naam: het StringWood Ensemble was geboren. En daar is onze hedendaagse link. Nu 100 jaar dragen wij als musici met trots deze ensemblenaam en spelen het repertoire van toen.

Het verhaal en doel van het Zimro ensemble loopt in bepaalde opzichten parallel aan dit StringWood Ensemble. Wij voelen ons een eeuw verder, hoewel in compleet andere context, verbonden met dit ensemble. Zo zijn de huidige ensemble leden niet geëmigreerd, maar zijn we wel bijna allemaal naar het buitenland gegaan om te studeren. Ook zijn we evenals Zimro op zoek naar stukken voor onze combinatie en hopen we opdrachtcompositities te laten schrijven in de toekomst. Net zoals het Zimro naar StringWood Ensemble evolueert en vernieuwd, zijn wij als ensemble ook geëvolueerd en vernieuwd, van Pieter's Angels naar StringWood Ensemble, waarbij de klarinettist bij 100 jaar geleden en heden ten dage altijd de grootste drijfveer is geweest. 

Met dit programma brengen we een ode aan het Zimro Ensemble. 'Zimro' betekent daarnaast in het Hebreeuws 'zingen', daar is natuurlijk alle muziek een ode aan.

 

Programma:

S.S. Prokofiev - Ouverture on Hebrew Themes, op 34

S. Ran - Concerto da camera

J. Achron - Selectie uit Children's Suite , op. 57

G. Kjern - Prelude 

A. Copland - Sextet