Schoolvoorstelling   -   Een pittig soepje

 Voorstelling “Een Pittig Soepje” (4-10 jaar)

“Op een hoge duin staat een verlaten hotel. De muren staan scheef en uit de schoorsteen kringelt rook de lucht in. Hier wonen vier vriendinnen die elk heel verschillend zijn, maar juist dat maakt hun vriendschap zo hecht. Ze noemen zichzelf ‘de tantes van Hotel de Botel’. Wanneer één van hen besluit een soepje te maken, gaan er allemaal dingen mis. Hoe gaan de vriendinnen dit oplossen?”

 

‘Een pittig Soepje’ is een kinderconcert gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Femke Dekker. Met muziek van onder andere Bach, Grieg en Saint-Saëns brengt het StringWood Ensemble een eigen versie van dit verhaal ten gehore. In de week van 14 tot 18 november nodigt het StringWood Ensemble scholen uit de regio Katwijk uit om deze voorstelling bij te wonen. De voorstelling duurt een klein uur, en is geschikt voor kinderen van de kleuterklassen tot en met groep 6. 


 

Wil je meer weten over de muziek in het kinderconcert een Pittig Soepje? Maak dan kennis met de vier tantes uit de voorstelling. Zij stellen zich voor en nemen je mee op een muzikale weg door hun muziekstuk. Tante Lidwien leert je over de muzikale vorm van haar muziekstuk. Tante Sybil volgt samen met jou een grafische notatie van de melodie van haar lied. De iets te coole tante Luna leert je een stoere bodypercussie en ijdeltuit tante Stella legt uit waarom haar muziek toch gewoon de allermooiste en meest geschikte muziek is om op te tuttenbellen…

 

Concertvoorbereiding voor kleuters (4-6 jaar)

Aan de hand van drie lessen leren de kinderen de muziek en het verhaal tante Sybil, één van de tantes uit de voorstelling, kennen. In de eerste les staat het themalied van de voorstelling centraal waarbij de kinderen zingen en meebewegen op de muziek. Tijdens de tweede les staat het muzikaal voorstellingsvermogen centraal; de kinderen beelden de kenmerkende bewegingen en karakters uit op de themamuziek van de vier tantes. De derde les gaat over muzikale sfeerbepaling, ritme en samenwerking op de spannende muziek van de Danse Macabre van Saint-Saëns, die ook in de voorstelling te horen is. 

 

Voorstelfilmpjes 4 tantes (7 - 10 jaar)

Door middel van vier introductiefilmpjes kan voorafgaand aan het concert al kennisgemaakt worden met de vier hoofdpersonen én hun bijbehorende muziek uit de voorstelling. De hoofdpersonen stellen zich in de filmpjes niet alleen voor, maar maken het publiek ook wegwijs in hun themamuziek, via muzikale oefeningen als het volgen van een grafische notatie, het uitvoeren van een bodypercussie en het inleven in een muziekstuk.

 

Energizer-filmpje (4-10 jaar) 

In deze miniles van 5 minuten leren de kinderen door Door middel van voor- en nazingen leren kinderen in een razend tempo het themalied van het kinderconcert kennen. Zo kan dit lied ook meegezongen worden tijdens de voorstelling en worden de kinderen direct bij de voorstelling betrokken.