Programma seizoen 23/24

Voor aankomend seizoen zoeken we nog financiering.

Bent u geïnteresseerd in het steunen van onze concertserie? Kijk dan snel naar de mogelijkheden!

 

Vijf thematische concerten in Open Hof Cultureel in Katwijk aan de Rijn:

28 oktober 2023 20.15 uur
Klanken van de nacht - Aansluiting bij de nacht van de nacht
In de nacht wordt de wereld rustig en stil. Maar ook angst, duisternis en de wildste fantasieën komen naar boven wanneer het donker is en vormen een inspiratiebron voor vele verhalen, gedichten en muziekstukken. De maan in het bijzonder is binnen de muziek een topos.

Na afloop van het concert is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een avondwandeling onder begeleiding van het Natuurcentrum Katwijk en Rijn Park Katwijk.

Lees hier de programmatoelichting.

 

Vrijdag 1 december 2023 20.15 uur
15 jaar StringWood Ensemble! - Jubileumconcert
15 jaar geleden, in 2008, leerden de musici van het StringWood Ensemble elkaar kennen op een
orkesttournee. Daar raakten ze bevriend, waarna zij besloten om vaker samen muziek te gaan maken in kleinere bezetting. De eerste keuze viel op het uitvoeren van het Octet van Schubert voor strijkkwintet, klarinet, fagot en hoorn. Dat ensemble werd eerst Pieter’s Angels genoemd en later StringWood Ensemble en is nu dus jarig! En om dit te vieren geeft het ensemble een feestconcert met herinneringen aan 15 jaar muziek, en een live geschetst portret van het jarige ensemble. Ook het Schubert Octet staat op dit concert, voor het eerst sinds de start, weer terug op de lessenaar, en het StringWood Ensemble heeft de oude vrienden van toen, die inmiddels andere paden bewandelen, gevraagd om dit werk mee uit te voeren.

Lees hier de programmatoelichting.


Zaterdag 9 maart 2024 20.15 uur
La belle époque - internationale vrouwendag
Componerende vrouwen konden hun werken in de negentiende en vroeg-twintigste eeuw vaker in salons presenteren dan in de concertzaal. Veel van hun composities zijn vergeten geraakt. Gelukkig worden ze herontdekt. De musici van het StringWood Ensemble breken een lans voor pianotrio’s van drie Franse componistes. Valentina Tóth schreef voor dit concert teksten, die de pianotrio’s een ijzersterke context geven, en die ons terugbrengen naar Parijs tijdens de belle époque.

Lees hier de programmatoelichting.

 

Zaterdag 20 april 2024 16.00 uur
Muziek uit het Legioenkamp - Familieconcert
De Romeinen, wie kent ze niet! Wist je dat er vlak buiten Katwijk, in Valkenburg, een groot Romeins militair kamp gelegen heeft? Tijdens dit theatrale familieconcert met pianist/kleinkunstenaar Tobias Wentink gaan we terug naar dit kamp. We maken kennis met een Romeinse soldaat, en leren ondertussen van alles over militaire muziek. De Romeinen introduceerden namelijk als één van de eersten muziek in een militaire omgeving. Zij gebruikten instrumenten om signalen door te geven aan hun manschappen. Ook nu worden
nog steeds muzikale signalen gebruikt binnen militaire gelegenheden. Componisten uit alle tijden hebben muziek geschreven voor militaire tradities of hebben zich hierdoor laten inspireren. Je hoort tijdens dit concert muziek van onder anderen Beethoven, Schubert, Saint-Saëns, Tchaikovsky en Andriessen.

Na het concert is er voor kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan de Romeinenroute, een opdrachtenroute waar bezoekers vragen kunnen beantwoorden over de Romeinen en de Limes. Zijn alle opdrachten voltooid, dan volgt het Romeinendiploma.

Lees hier de programmatoelichting (voor volwassenen).


Zaterdag 8 juni 2024 20.15 uur
Appeltaart met Bachroom: Zo Vader, Zo Zoon
Tijdens het slotconcert van StringWood Sessions nemen we een kijkje bij enkele muzikale families, die het componeren van muziek in het bloed zat. Bach gaf zijn componeergenen door aan maar liefst drie van zijn zonen, en wist u dat Mozart zijn talent ook niet van een vreemde meekreeg? En wie er kent er niet de walsen van vader en zoon Strauss!

Lees hier het persbericht van Katwijkkrant.nl