Valentina Tóth

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) is pianiste en actrice. Ze studeerde in 2018 met grote onderscheiding af aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel, waar ze acteren studeerde. Ook studeerde ze voor haar bachelorexamen klassiek piano met grote onderscheiding af aan het conservatorium van Brussel. 

 

Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-CD Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit. In 2013 mocht ze voor deze CD een Diapason d’Or in ontvangst nemen. In oktober 2018 bracht zij haar tweede CD uit bij Challenge Classics, met werken van Erno Dohnanyi.

 

Ze ontving in het verleden verschillende prijzen, onder andere  de 1e prijs en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours en de 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Daarnaast was ze onder meer finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours. 

Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009. In 2015 gaf ze een solo-optreden tijdens de Effie Awards in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. 

 

Zij soleerde met hetHaydn Jeugd Strijkorkest, Filharmonie Noord en met het Nationaal Jeugd Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Blazers Ensemble en het Noord Nederlands Orkest.

Zij was te zien als de vaste pianist bij het TV-programma De Tiende Van Tijl (NPO2), in seizoen 4, 5 en 6. 

 

Als actrice en theatermaker is ze actief in Vlaanderen en Nederland. Ze speelde en maakte onder andere bij De Noorderlingen, Het Houten Huis, Theater Antigone, Theatre National De Bruxelles en Jeugdtheater Hofplein.