Denise van Leeuwen

Denise van Leeuwen speelt het grootste gedeelte van haar leven klarinet. Na enkele jaren lessen te hebben gehad bij Tom van Noord, werd zij op haar veertiende toegelaten in de klarinetklas van Ab Vos op de School voor Jong Talent, de middelbare school van de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens deze periode werd zij in 2005 een aantal maanden gevolg door regisseur Juul Bovenberg voor de documentaire “School voor Jong Talent”.

 

Op dit moment is Denise klarinettiste bij de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Daarnaast heeft zij in verschillende orkesten en ensembles gespeeld, zoals het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium, de Ligeti Academie van het Schönberg Ensemble,  de European Union Youth Wind Orchestra en heeft zij met enige regelmaat bij het Residentie Orkest en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht geremplaceerd.

Verder treedt ze regelmatig op als solist bij een orkest. Zo heeft zij in 2018 het klarinetconcert van G. Finzi gespeeld met het beroemde Orquesta Sinfónica Simon Bolivar uit Venezuela en heeft zij met het Colletivo Sinfonico het solowerk “Viktor’s Tale” gespeeld. Ook heeft zij als solo-bassethoornist tijdens het Holland Festival 2017 de rol van Eva vervult in de opera Michaels Reise um die Erde van Stockhausen bij het Orkest van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De bassethoorn-rol van Eva in de opera Donnerstag aus Licht van Stockhausen heeft zij in juni 2019 vervult tijdens een marathon van de cyclus Aus Licht bij een samenwerkingsverband tussen het Holland Festival, de Nationale Opera in Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Foundation. Daarnaast maakt Denise graag kamermuziek, zo heeft ze met ensembles in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de Dr. Anton Philipszaal en TivoliVredenburg gespeeld. 

Denise studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze volgde masterclasses bij o.a. Martin Fröst, Karl Leister, Michael Collins en Olivier Patey. In 2015 heeft Denise op dit conservatorium bij Pierre Woudenberg en via het Erasmusprogramma bij Ulf Rodenhauser aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf de masteropleiding afgerond met een negen. Daarna specialiseerde zij zich aan het Koninklijk Conservatorium bij klarinettiste Suzanne Stephens in de muziek van Karlheinz Stockhausen.

 

Denise speelt op Selmer Privilege klarinetten en sinds kort promoot ze deze instrumenten als ambassadeur van de Henri Selmer Company en Blaasinstrumenten Import Nederland.